Uit het leven van onze oud-grootvader, Jan Franciscus Uyttersprot ° 20.8.1754 + 18.4.1840.

 
Naast het vrijwaren van jonge mannen uit het Franse leger, heeft hij ook de voornaamste kunstschatten uit de Sint-Martinuskerk van Belle kunnen behoeden voor verkoop door de Fransen. Hij was “adjoint municipal”, wat vergelijkbaar is met burgemeester.
Onder het bewind van aartshertogin Maria Theresia (1740-1780) werd een plakaat uitgevaardigd, dat als volgt luidde:

“In het jaer 1755 zijn eenige goeders soo van Kerk, armen als van de pastorije vercocht om te voldoen aen het placaet van haere Maeyestyt willende dat alle niet geamortiseerde goeders sou vercocht worden en het gelt aengelijt op de parochie”,

aldus opgetekend in het liber memorialis van pastoor Petrus Descamps.

Het historisch liturgisch textiel, dat in 1755 werd aangekocht voor de kerk van Denderbelle, bestaat uit een witte koorkap, kazuifel, 2 dalmatieken en een antipendium (voorstuk voor het altaar). Zij vormen een bijzonder, uniek geheel. Het werd in 2023 grondig gerestaureerd en hersteld.
Het was aartshertogin Maria Theresia die er bij de kerkelijke en parochiale overheden op aandrong om de bezittingen, die niets met de religie te maken hadden, zoals gronden en weiden, te verkopen. Met de opbrengst hiervan werden de religieuze gewaden aangekocht.

Tijdens de Franse bezetting werden de kerkelijke goederen geconfisceerd en verkocht. De burgerlijke overheid, in casu ook onze oud-grootvader Jan-Frans Uytteresprot dienden een inventaris te maken van de kerkbezittingen, die dan zouden verkocht worden te behoeve van de Franse bezetter. Maar ook hier legde hij het sluw aan boord en zorgde hij er voor de lijsten te Dendermonde, waar de Franse bezetter zijn hoofdkwartier had voor de streek, werden verdonkeremaand. En zo zijn de zeer kostbare gewaden, die de dag van vandaag nog worden gebruikt bij bijzondere gebeurtenissen, bewaard gebleven.

 Op Open Monumentendag van 10.9.2023 werden deze uitzonderlijke stukken tentoongesteld in de St Martinuskerk van Denderbelle.

 Bron: De kleine familiegeschiedenis van de familie Uyttersprot-Denderbelle; Karel Uyttersprot. familiale gegevens en overlevering, evenals de brochure van 10.9.2023.

Denderbelle