vredeslicht 2023
vredeslicht 2023
Vredeslicht 2023
Vredeslicht 2023
Vredeslicht 2023
Vredeslicht 2023
Vredeslicht 2023
Vredeslicht 2023
Vredeslicht 2023
Vredeslicht 2023
Vredeslicht 2023
Vredeslicht 2023

Vredeslicht in onze gemeenschap

Vorig weekend werd het vredeslicht vanuit Buggenhout en Lebbeke in onze kerken gebracht. Het is als een lopend vuur van hoop en vrede.

Het vredeslicht kan je best vergelijken met een soort olympisch vuur dat zich weet te verplaatsen van het ene naar het andere punt. Het ontvangen van het vredeslicht in ons land gebeurt door de inspanningen van mensen, die een brandend vuur over een afstand van 4000 km aan elkaar weten door te geven. De bedoeling is om mensen met een positieve boodschap op een aangename wijze aan elkaar te verbinden.

 

Het Vredeslicht als vredessymbool voor alle mensen.
Het vredeslicht is zowel een identiteitssymbool als een vredessymbool.  Mensen voelen zich enerzijds begrepen om het vredeslicht te delen vanuit hun eigen identiteit of levensbeschouwing. Anderzijds nodigt het vredeslicht als vredessymbool mensen uit om dit licht  te verspreiden tot buiten de eigen comfortzone, de eigen levensbeschouwing of leefwereld. Dit vredessymbool kent weinig grenzen en  komt pas volledig tot ontplooiing wanneer je het weet uit te dragen aan diegene die op een andere wijze in het leven staat. Een uitdaging, maar tergelijkertijd ook een kans.

 

Zonder al te veel woorden.    
Het vredeslicht wil een uitnodigend instrument zijn om elkaar te kunnen ontmoeten en wie weet, naar elkaar te kunnen luisteren. Op zoek gaan naar de diepere waarheid van iemands leven, ook al is die spiritueel en levensbeschouwelijk onderbouwd.  Hierdoor kan je ontdekken dat de waarheid bij iemand anders, geen waarheid is die gebaseerd is op regeltjes of concepten, maar vaak een waarheid is die van binnen uit komt. Van hart tot hart, van ziel tot ziel! Dit is wat het vredeslicht wil doen! In het geven van een heel eenvoudig symbool, vaak zonder woorden. Het vredeslicht geeft mensen de kans om op een positieve wijze naar de samenleving van vandaag te kijken en deze ook te beleven.

Het vredeslicht staat open voor elk systeem, religie of politieke strekking die de fundamentele mensenrechten respecteert.

 

Iedereen heeft wel een reden om het vredeslicht te delen.   
De beweegredenen om het vredeslicht te verspreiden kunnen bij mensen variëren. Zo kan iemand met het vredeslicht duiding geven aan een politiek, maatschappelijk of levensbeschouwelijk thema. Anderen willen met het vredeslicht eerder mensen sensibiliseren om de natuur in de kijker te zetten, de verkeersveiligheid te verbeteren, de armoede te bestrijden en/of de zieken niet uit het oog te verliezen. Er zijn mensen die met het vredeslicht aankloppen bij senioren voor een babbel,  om mensen in de zorgsector een signaal te geven of om gewoonweg deel te nemen aan de activiteiten omdat het ‘gewoon gezellig’ is.

 

Te gast op symbolische plaatsen.
Het vredeslicht komt voorbij moeilijke gebieden. Het vredeslicht brengt soms mensen op een eigen wijze samen, daar waar een muur diezelfde mensen uit elkaar probeert te houden.  Zoals bij een gevangenis, een ziekenhuis of een rusthuis. Het vredeslicht was al te gast op heel veel symbolische plaatsen. Ground Zero in New York, de Berlijnse muur, Auschwitz in Polen en momenteel aan het front in Oekraïne.

 

Iedereen is een onderdeel van de schakel.    
In tegenstelling tot het dragen van de Olympische vlam, kan iedereen die het wenst, aan het initiatief deelnemen. Heb je zin om het vredeslicht mee te dragen naar een andere, een woon-zorginstelling of bewoner, of naar wie dan ook? Je kunt het vredeslicht vinden in de kerk van Buggenhout, Denderbelle, Lebbeke, Opdorp, Opstal en Wieze.

vredeslicht.be

 

Vredeslicht 2023

Het vredeslicht werd dinsdag 19 december 2023 door leerlingen van het Buitengewoon Basisonderwijs Het Laar naar Dendermonde gebracht.

Het was een toffe ontmoeting en een deugddoende catechese.

Bedankt aan iedereen.